Ruokavalio2023-11-12T10:03:31+00:00

Ruokavalio

IBD-kissan ruokavalio koostuu suolistoystävällisestä ravinnosta, jonka koostumus vaihtelee tapauskohtaisesti. Osalla kissoista IBD-pysyy hallinnassa sellaisella proteiiini- ja hiilihydraattilähteellä, mitä kissa ei ole koskaan aikaisemmin saanut (monoproteiini). Osalla vaaditaan ruokaa, jossa proteiinit ovat pilkottu pieneksi, jolloin kissan elimistö ei reagoi niihin (hydrolsysoitu). Eliminaatiodieetti on hyödyllinen menetelmä, ja hypoallergeeniset ruoat, kuten hydrolysoitua tai moniproteiiniruokaa, voivat auttaa välttämään allergiaoireita. On tärkeää seurata tarkasti kissan reaktioita eri ruokiin ja tehdä ruokavaliossa tarvittavat muutokset yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Osalla IBD:n hallinta vaatii ruokavalion lisäksi usein myös lääkehoitoa.

IBD-kissan ruokavalio

Ruokavalio on erittäin yksilöllinen IBD-kissoilla, minkä vuoksi ei ole mahdollista suositella tiettyä ruokavaliota tai ruokaa kaikille IBD-kissoille. Sopiva ruokavalio löytyy kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja, jotta löydetään sellainen ruokavalio, joka ei aiheuta oireita ja tukee suoliston terveyttä.

Usein puhutaan hypoallergeenisesta ruokavaliosta, mikä tarkoittaa, että ruoka on vähemmän allergisoivaa, ja sen valmistuksessa on vältetty raaka-aineita, jotka yleisesti tiedetään aiheuttavan oireita. On kuitenkin muistettava, että hypoallergeeninen-termiä voidaan käyttää vapaasti myös markkinoinnissa, eikä sen lisääminen tuotteeseen vaadi testejä, selvityksiä tai erillistä lupaa ruuan valmistajalta. Hypoallergeninen ruoka voi siis tarkoittaa melkein mitä vain.

Hypoallergeenisiin ruokiin kuuluvat hydrolysoidut ja moniproteiiniruoat sekä muut vatsa-suolistoystävälliset vaihtoehdot.

Hydrolysoidussa ruuassa eläinproteiinit on pilkottu pieniin osiin, jolloin kissan elimistö ei tunnista niitä eikä reagoi niihin. Hydrolysointi ei ole kaikissa ruuissa samalla tasolla, ja sen aste voi vaihdella. Jos kissa on herkkä ruuan proteiinille, se saattaa reagoida proteiiniin vaikka se on hydrolysoitu. Nämä ruuat sisältävät usein myös hiilihydraattilähteen, mutta kasviproteiinit eivät yleensä ole pilkottuja.

Monoproteiiniruoassa on vain yksi eläinperäinen proteiinilähde (kuivaruoka, märkäruoka, raakaruoka).

On myös tärkeää huomata, että kaikki ainesosat voivat aiheuttaa oireita, ei vain proteiini. Esimerkiksi jotkut kissat eivät siedä riisiä, ja toiset reagoivat voimakkaasti kalaöljyyn. Tätä on syytä pitää mielessä ruokaa valittaessa, sillä sisällysluettelo antaa yleensä enemmän tietoa kuin valmistajan oma kuvaus ruuasta.

Muita vinkkejä:

  • Helposti sulavat ruoat: Valitse helposti sulavia ruokia, kuten märkäruokaa tai erityisiä ruokia, jotka on suunniteltu helpottamaan ruoansulatusta.
  • Ruoan laatu: Korkealaatuinen ruoka, joka sisältää laadukkaita proteiineja ja vähemmän täyteaineita, voi olla hyödyllinen IBD-kissoille.
  • Useammat pienet ateriat: Sen sijaan, että kissalle annettaisiin muutama suuri ateria päivässä, harkitse useampia pieniä aterioita päivän aikana. Tämä voi auttaa välttämään ruoansulatusongelmia.
  • Ruokavalion seuranta: Seuraa tarkasti, miten kissasi reagoi eri ruokiin. Jos huomaat, että tietyt aineet aiheuttavat oireita, ne tulisi poistaa ruokavaliosta.

On tärkeää huomata, että jokainen kissa on yksilöllinen, ja paras ruokavalio vaihtelee yksilöstä toiseen. Siksi on tärkeää työskennellä eläinlääkärin kanssa suunnitellaksesi ruokavalion, joka sopii parhaiten juuri sinun kissallesi.

Ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergiassa kissan puolustusjärjestelmä hyökkää liian voimakkaasti ja epätarkoituksenmukaisesti ruoka-aineen valkuaisainetta eli proteiinia vastaan. Allergiassa on usein taustalla perinnöllinen alttius, mutta myös pennun varhainen ruokavalio ja elinympäristö voivat vaikuttaa epäsuotuisasti suoliston kehittymiseen. Ruoka-aineallergian oireita voivat olla esim. kutina, muutokset iholla (punoitus, hilseily, rupiset alueet, karvattomuus), hiiva- ja bakteeritulehdukset (esim. korvissa) ja ruoansulatuskanavan oireet (esim. röyhtäily, ilmavaivat, krooninen ripuli, anaalirauhasvaivat, vaikea ummetus). Oireet ovat samanlaisia kissoilla ja koirilla.

Lue aiheesta lisää:

Kissan ruoka-aineallergia (Eläinlääkäri Johanna Lankila, Kissan silmin-blogi)
Kissan ruoka-aineallergia (Omaeläinklinikka)
Onko koirallani ruoka-aineallergia? Oireet ja yleisimmät allergian aiheuttajat (Eläinlääkäri Sara Knuutila)

Eliminaatiodieetti

Kun haluat selvittää, mikä ruokavalio sopii parhaiten omalle kissallesi, eliminaatiodieetti on tehokkain menetelmä. Valitettavasti ruoka-aineiden allergiatestit eivät ole kissoilla kovin luotettavia.

(erillinen sivu eliminaatiodieetistä on työn alla…)

Ruokalista

Olemme koonneet kattavan listan ravintovaihtoehdoista IBD-kissalle, josta voit tarkistaa, mitä erilaisia hydrolysoituja, moniproteiiniruokia ja muita hypoallergeenisia vaihtoehtoja on tarjolla.

”Oikean ravinnon löytäminen voi olla alkuun haastavaa.”

IBD-kissat Facebook-ryhmän keskustelu

Aiheen artikkelit

Go to Top